В корзине нет товаров

Терміни придатності косметики і все що про це потрібно знати

Ми звикли уважно стежити за термінами придатності їжі, яку вживаємо, проте далеко не завжди звертаємо увагу на строки косметики, яку мастимо на свою шкіру. Такий підхід зовсім не правильний, особливо, якщо ви хочете мати здорову шкіру без алергічних реакцій та подразнень. В нашому матеріалі ми зібрали для вас корисну інформацію про терміни придатності косметики і правила її зберігання.

Як визначити дату виготовлення косметики?

За стандартами дата виготовлення та терміни придатності продукції має бути вказана на упаковці товару. Як правило, така інформація може бути розміщена на пакуванні поруч зі штрих кодом, на дні банки або на спайці тюбика.
 
У деяких компаній, наприклад, як у бренду органічної косметики Leda, дата виробництва співпадає з номером серії, що теж дуже зручно для розуміння.
 
Відповідальні виробники ніколи не ховають від своїх покупців дату виробництва, проте у багатьох закордонних брендів маркування косметичної продукції датою виробництва не передбачено. Якщо жодних позначок ви не знайшли на упаковці, то дізнатись дату виробництва можна спробувати за допомогою батч-коду. Це спеціальний набір цифр і букв, який використовується для внутрішньої перевірки товару дистриб’юторами та продавцями. Якщо ви знайшли такий код, то його можна перевірити за допомогою спеціальних онлайн-сервісів. Для отримання даних вам потрібно буде ввести назву бренду та код у відповідні віконця.

Скільки часу може зберігатись косметика?

У косметичній сфері передбачено два види терміну придатності продукції. Виробник може вказати строки для закритого товару, який ще не відкривався, а також термін придатності після відкриття. На фото нижче показані умовні позначки, які показують, протягом скількох місяців після відкриття можна використовувати продукт.
 
Чітких градацій по категоріях косметики щодо термінів немає. Як правило, кожен виробник визначає терміни придатності індивідуально. При цьому варто зазначити, що, чим менший термін придатності засобу тим менше у косметиці було використано консервантів та стабілізаторів.

Як візуально зрозуміти, що косметика зіпсувалася?

Якщо на пакуванні не збереглося жодних позначок щодо термінів придатності косметики, то визначити її стан можна за зовнішнім виглядом.
 
Дерматологи не рекомендують користуватись косметикою якщо в неї:
  • змінюється текстура та видно розшарування компонентів;
  • змінився колір;
  • з’явився неприємний запах, наприклад у кремах або помадах може відчуватись запах застарілої олії.

Поради щодо зберігання косметики

Щоб засіб не зіпсувався раніше зазначеного терміну придатності, треба дотримуватись простих правил. Косметику рекомендується зберігати в прохолодному та сухому місці подалі від прямих сонячних променів. Не варто переливати або перекладати косметичну продукцію в інші контейнери з оригінального пакування. Доглядову косметику (креми, сироватки, маски) можна зберігати у холодильнику, щоб краще зберегти корисні властивості засобу.
31 мар 2021г.