В корзине нет товаров

СНІД: як зберегти психологічний спокій

Депресія серед ВІЛ-інфікованих – досить поширене явище. Люди з позитивним статусом схильні до неї більше, ніж інші. Негативні настрої підкріплюються ставленням оточуючих, зокрема медичного персоналу та близьких людей. Збереження психологічного спокою та боротьба з психічними розладами ЛЖВ-спільноти – один із найважливіших напрямків охорони ментального здоров'я у суспільстві.

Напрямки боротьби

Підвищену тривожність та інші психологічні порушення мають практично 70% пацієнтів з ВІЛ-позитивним статусом. Існує три основні напрямки, які треба подолати на шляху до душевного спокою:
  • безпосередній вплив вірусу на центральну нервову систему. Він може призвести до небезпечних психічних розладів, тому необхідна увага з боку психіатрів;
  • депресія, паніка, страхи та фобії, що пов'язані із визнанням свого статусу, усвідомленням майбутнього, адаптацією до ситуації;
  • стигмація, яка ще досі існує в сучасному суспільстві стосовно людей зі статусом.

Психотерапія

Скерувати до потрібного спеціаліста можуть у Центрі СНІДу. Тут проводять роботу із ВІЛ-інфікованими пацієнтами. Психотерапія має розпочатися одразу після встановлення діагнозу. Тоді вона має найефективніші результати. Прийом психотерапевта включає три кроки:
  • слухання для кращої адаптації людини до свого нового статусу;
  • актуалізація минулих досягнень та майбутніх перспектив, постановка нових цілей для життя;
  • детальне інформування пацієнта щодо ВІЛ-інфекції, що дозволяє людині переглянути стереотипи, пов'язані із хворобою.
На кожен день
Адаптація до ВІЛ-позитивного статусу проходит по різному. За правильного підходу та вчасно розпочатої терапії людина повертається до активного життя. Число пацієнтів стають на шлях здоров’я: правильно харчуються, ведуть фізичну активність. Дуже важливим залишається повноцінний сон, який підтримує сили організму.
 
Де знайти підтримку
Найкращий фонд допомоги для ВІЛ-позитивних – це близькі люди. Важливо, щоб сім'я сприймала людину адекватно. Додаткову підтримку можна отримати у благодійній організації «100% життя». Вона піклується про пацієнтів із діагнозом ВІЛ, туберкульоз, гепатит і надає різноманітні послуги таким пацієнтам.
Кожна людина із ВІЛ-позитивним статусом заслуговує на увагу, лікування та адекватне сприйняття. Гармонійний стан психологічного здоров'я важливий для майбутнього цих пацієнтів. Детальніше про ВІЛ/СНІД, а також інші небезпечні захворювання можна прочитати на першому україномовному порталі для пацієнтів – «Про здоров'я».

  1. Д.Г. Живиця, В.Г. Казека. ПСИХІЧНІ І ПСИХОТИЧНІ РОЗЛАДИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВААРТ У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ СПОЖИВАЧІВ ІН’ЄКЦІЙНИХ НАРКОТИКІВ, Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України
  2. МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ. НАКАЗ N284 від 24.07.2002. Про затвердження Концепції надання позалікарняної допомоги ВІЛ-інфікованим та здійснення догляду за хворими на СНІД
  3. Клініко-психопатологічні та психологічні особливості поведінки при непсихотичних психічних розладах у хворих на ВІЛ (огляд літератури) Спіріна І. Д., Рокутов С. В., Гненна О. М., Лазаренко А. М. Державний заклад «Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України»
23 ноя 2020г.