У кошику немає товарів

Яким вимогам мають відповідати лікарські засоби, щоб продавати їх через публічні закупівлі

В системі Prozorro закуповується велика кількість різноманітних товарів. Однією з найбільш затребуваних категорій є медичні засоби — вони входять до ТОП-5 за обсягом витрат бюджетних коштів. Продавати таку продукцію державним замовникам може будь-який постачальник, який відповідає встановленим вимогам. Пропонуємо дізнатися, як стати таким постачальником.

Які є вимоги до медичних засобів

Усі засоби, що закуповуються державою через тендери на медичні товари, повинні відповідати зазначеним критеріям:
  • мати реєстрацію в Україні та в країні-виробнику;
  • мати сертифікат якості;
  • мати інструкцію, оформлену українською мовою;
  • мати строк придатності, не менший за 75% від вказаного на упаковці терміну зберігання.
Всі зазначені пункти постачальник має підтвердити документально, у вигляді відповідних ліцензій, довідок та сертифікатів. Крім того замовник також може вимагати додаткові документи. Повний їх перелік доступний у тендерній документації — вимогах в описі закупівлі.

Як можна продавати медичні засоби державі

Державні установи закуповують медтовари різними способами:
1. Шляхом проведення допорогової (до 50 000 грн) або спрощеної (від 50 000 до 200 000 грн) закупівлі.
2. Шляхом організації тендеру на необмежену суму.
3. В електронному каталозі Prozorro Market прямою закупівлею (на суму до 50 000 грн) або за допомогою запиту ціни пропозицій (на суму до 200 000 грн).
Кожен спосіб має свої переваги і може бути зручним як для постачальників-новачків, так і для досвідчених учасників закупівель Prozorro.

Як стати учасником закупівлі

Для участі в публічному тендері постачальнику потрібно виконати такі кроки:
1. Зареєструватися на електронному майданчику для участі в Prozorro.
2. На цьому майданчику відкрити сторінку пошуку закупівель та знайти цікаве оголошення, використовуючи ключові слова й додаткові фільтри.
3. Уважно ознайомитися з умовами вибраної закупівлі. Звернути увагу на ціну та перелік необхідних документів.
4. Подати тендерну пропозицію до даної закупівлі. У ній вказати свою цінову пропозицію (вона має бути не більша за визначену замовником в оголошенні) та додати всі необхідні документи.
5. Дочекатися дня аукціону (дата вказана в оголошенні) та взяти в ньому участь. Для перемоги необхідно запропонувати найнижчу ціну серед конкурентів.
 
У випадку перемоги документи постачальника перевіряють на відповідність вимогам, і, якщо все добре, з ним укладають договір про закупівлю.

Які ще товари можна продавати в Prozorro

Окрім лікарських засобів, державні замовники також проводять закупівлі медичного обладнання, меблі, гігієнічні та хімічні засоби і багато іншого. Повний перелік надається в CPV класифікаторі.
29 гру 2021р.