У кошику немає товарів

Атеросклероз: симптоми, профілактика та лікування

Атеросклероз судин — небезпечна хвороба, що призводить до закорковування важливих судин. Це викликає нестачу кровопостачання до головного мозку та серця. Надлишкові відкладення холестерину у вигляді бляшок нашаровуються на внутрішній поверхні судин. Атеросклероз є прямою загрозою життю людини.
Проблема в тому, що хворі звертаються до лікаря лише на пізніх стадіях, коли вони вже потребують термінового оперативного втручання. Потрібно знати симптоми ранніх проявів атеросклерозу, щоб пройти консервативне лікування. Терапевт призначить фармакологічні препарати, які можна придбати тут https://liki.ua/shop/brands/tivortin-10215 за прийнятними цінами. Така терапія дозволить запобігти розвитку хвороби та її ускладнень у вигляді інфаркту міокарда чи ішемічної хвороби серця. Розглянемо розповсюджені симптоми атеросклерозу.

Як розпізнати початок хвороби

Атеросклероз викликає погіршення кровопостачання головного мозку в разі закорковування чи звуження магістральних судин. В цьому випадку, у пацієнта спостерігаються наступні симптоми:
  • значне погіршення пам’яті та розумової діяльності;
  • відчуття оніміння кінцівок та/або язика;
  • труднощі у фізичній активності та навіть у звичайному побуті;
  • стани, схожі на інсульт — ішемічні атаки.
Якщо бляшки відкладаються у судинах, що постачають кров до серця, симптоми можуть відрізнятись. У людини буде підвищуватись артеріальний тиск, виникатиме біль за грудиною, кінцівки холодітимуть, а загальний стан буде в’ялим. Погіршення пам’яті теж можливе.
Атеросклероз може вразити ниркові артерії, мезентеріальні, судини нижніх кінцівок та грудної ділянки аорти. При будь-яких порушеннях: болях в грудях, онімінні та холодінні кінцівок, знепритомненнях, виникненні кульгавості, запамороченнях, потрібно відразу звернутися до лікаря. Пацієнт з атеросклерозом потребує обстеження та комплексного лікування. А іноді й екстреної хірургічної допомоги.

Фактори виникнення хвороби

Причини атеросклерозу полягають в порушеннях холестеринового обміну. На цей обмін має вплив спосіб життя, харчування, наявність супутніх захворювань: цукрового діабету, гормональних порушень. Також атеросклероз судин загрожує з віком майже усім людям. А якщо існує генетичний фактор, то ризики набагато підвищуються. Шкідливі звички: паління, надлишок алкоголю, споживання жирної їжі, переїдання та зайва вага, підвищують ризики захворіти в кілька разів.
Профілактика атеросклерозу — це здоровий спосіб життя, помірні фізичні навантаження, мінімізація стресів та відмова від шкідливих звичок. С віком потрібно контролювати артеріальний тиск, регулярно перевіряти рівень цукру та холестерину в крові.
20 гру 2023р.