У кошику немає товарів

Дихальна система: симптоми захворювань та діагностика

В сучасному світі одними з найпоширеніших захворювань є ті, що вражають дихальну систему. Саме вона найчастіше страждає від застуд, респіраторних інфекцій та вірусів, бронхіальної астми. Із пацієнтами, які стикаються з гострими та хронічними проблемами дихання, працює лікар пульмонолог — фахівець вузької спеціалізації.

Симптоми захворювання дихальної системи

Дихальна система людини забезпечує надходження кисню та виділення вуглекислого газу. Також вона бере участь у сприйнятті запахів та формуванні голосу. Важливо відстежувати зміни в диханні та звертатися по медичну допомогу, якщо спостерігаються такі симптоми:
  • задишка;
  • кашель;
  • відхаркування кров’ю; 
  • біль в області серця та стравоходу.
На початкових стадіях задишка практично непомітна, однак коли хвороба прогресує, вона проявляється у вигляді задухи. Тривалий кашель вказує на наявність в органах дихальної системи мокротиння та слизу. Відхаркування кров’ю — це симптом таких захворювань, як рак легенів чи туберкульоз.

Діагностика дихальних шляхів

Щоб виявити захворювання, лікар оглядає дихальні шляхи пацієнта та застосовує такі методи діагностики, як аускультація, перкусія та пальпація.
 
Метод аускультації, який здійснюється за допомогою фонендоскопа чи стетоскопа, дозволяє оцінити звуки, що супроводжують функціонування органів дихання. Перкусія — це спосіб дослідження, який полягає в постукуванні області поблизу хворого органа та аналізі звучання. Методом пальпації фахівець оцінює розмір та розташування хворого органа.
 
Всі ці дослідження дозволяють визначити стан дихальної системи та встановити тип дихання. 
Діагностика включає в себе й лабораторні дослідження слини, мокротиння та інших виділень із рота й носа.
 
Під час лікування хвороб дихальних шляхів фахівці медичного центру Рішон використовують медикаментозний та фізіотерапевтичний методи. За важких станів (кровотечі, травми чи новоутворення) лікарі ухвалюють рішення щодо оперативного втручання.
 
Важливо вчасно звернутися до спеціалістів, які, встановивши точний діагноз, призначать відповідне лікування. Це убезпечить від небажаних ускладнень та дозволить повноцінно насолоджуватися життям.
17 квітня 2024р.