У кошику немає товарів

Операція з видалення катаракти: заміна кришталика для відновлення зору

Катаракта — захворювання, в результаті якого кришталик ока втрачає свою прозорість і більше не може функціонувати як лінза. На сітківку не надходить кількість світла, необхідна для передачі достовірних зображень у мозок. Чіткість і гострота зору помітно знижуються, погіршується кольоропередача, а під впливом яскравого світла і відблисків, пацієнти скаржаться на засвічування зображення, виникнення больових відчуттів і появу пелени перед очима. Єдиним ефективним методом позбутися проблеми є операція з видалення катаракти.
Патологія може розвиватися протягом кількох років, не завдаючи незручностей. Насамперед починають каламутніти краї кришталика, а зорова ділянка довгий час залишається чистою. Хворі часто не здогадуються про наявність цієї проблеми, доки не пройдуть обстеження, спрямоване на діагностику катаракти.

Причини розвитку хвороби

Помутніння кришталика може бути зумовлене:
  • спадковою схильністю;
  • травмою;
  • хімічним, радіаційним, ультрафіолетовим впливом;
  • запальним захворюванням очного аналізатора;
  • старінням організму;
  • супутніми очними патологіями — глаукомою, міопією високого ступеня;
  • захворюваннями ендокринної системи — гіпо/гіпертиреозом, цукровим діабетом та ін.;
  • порушеннями імунітету та обмінних процесів в організмі.

Чому лікування катаракти ока вимагає проведення операції?

Кришталик втрачає прозорість внаслідок денатурації білкових сполук, з яких він складається. З ними відбувається приблизно те саме, що з яйцем під час варіння. Повернути прозорість білку, що побілів, за допомогою крапель, вітамінів чи будь-яких інших засобів вже не вдасться. Єдине дієве розв’язання проблеми — заміна кришталика штучною лінзою.

Як здійснюється операція при катаракті?

Під час підготовки до видалення катаракти операційним шляхом необхідно відвідати лікаря-офтальмолога. Лікар з'ясовує дані анамнезу, актуальний стан ока, оцінює зорові звички та побажання пацієнта, підбирає та розраховує ІОЛ. Безпосередньо перед хірургічним втручанням необхідно здати аналізи сечі та крові — загальний та на виявлення інфекційних захворювань — гепатиту C, сифілісу, ВІЛ. Крім цього, потрібно пройти тест на COVID-19, КТ, ЕКГ, проконсультуватися з терапевтом.
Операція виконується амбулаторно із застосуванням місцевої анестезії. Процедура триває 15–20 хвилин, далі пацієнт вирушає до палати, де залишається на кілька годин. Після цього на прооперований орган накладається захисна пов'язка і пацієнт залишає клініку — малоінвазивна операція не потребує госпіталізації.
Етапи проведення операції:
  1. На підготовчому етапі в око закрапують краплі для розширення зіниці, а також антибактеріальні та анестезуючі, після чого пацієнт лягає на кушетку. Під час операції хворий зберігає свідомість та здатний комунікувати з хірургом.
  2. Офтальмохірург проколює рогівку, щоб розкрити капсулу, в якій міститься кришталик.
  3. Помутнілий кришталик подрібнюється і його залишки видаляються з капсули за допомогою ультразвукового обладнання — факоемульсифікатора.
  4. У простір, що утворився, поміщається штучний кришталик.
  5. На око накладається стерильна наклейка, яку можна зняти лише вдома.

Вартість операції катаракти

Ціна процедури залежить від компенсаторних можливостей лінз. За допомогою монофокальних лінз пацієнт отримує можливість добре бачити або вдалечінь, або зблизька. З мультифокальними лінзами зір пристосовується до віддалених предметів. Торичні лінзи дають змогу корегувати астигматизм. Якщо ви хочете замінити кришталик, уточнити вартість операції можна у спеціалістів офтальмологічної клініки GlazGo в Білій Церкві, зателефонувавши за номером 0 800 213 044 або 068 339 21 51.
12 бер 2023р.