У кошику немає товарів

Як покращити носове дихання, не застосовуючи назальні деконгестанти і хірургічні втручання

У статті наведено дані щодо причин і впливу утрудненого носового дихання на організм, функціонування органів і систем, психоневрологічну сферу. Також зроблений акцент на фізіологію і анатомію будови носа, їхню участь у носовому диханні, розглядається сучасна методика відновлення носового дихання за допомогою бустера, яку можна ефективно використовувати у практиці сімейного лікаря. Ключові слова: утруднене носове дихання, бустер, практика сімейного лікаря, сімейна медицина.
 
Дихання завжди ототожнюють із самим життям. Є відомий вираз філософа Рене Декарта «Cogito, ergo sum!», який у перекладі з латинської звучить так: «Думаю, отже існую!». Візьмемо сміливість на себе доповнити вираз відомого філософа з медичною складовою: «Дихаю, отже живу!». Нормальне дихання для здоров’я людини дуже важливе. Ось чому у всіх міфах, сагах, епосах і легендах, переказах і трактатах про створення світу, всього сущого на Землі - і в тому числі людини - дихання згадується як головна ознака життя. Зупинимося на одній важливій складовій дихання - носове дихання. Стародавні китайці та індійці виняткове значення надавати диханню через ніс і вважати це дуже важливим для нашого організму.
 
Носове дихання - дивовижний феномен. Не можна сприймати це явище надто спрощено, як це нерідко роблять, вважаючи, що дихати через ніс слід, щоб лише очищати, зволожувати і зігрівати повітря, щоб не застудити бронхи. Добре відомо, що тривате утруднення носового дихання викликає психічні зміни: ослаблення пам’яті, уваги і сповільненість процесу мислення. Разом з тим звичка дихати ротом шкідливо відбивається на стані здоров’я, що проявляється в порушенні ритму дихання, зниженню легеневої вентиляції, обмеженні дихальних рухів грудної клітки. Людина, яка не може постійно дихати через ніс і має порушення носового дихання, більшою мірою схильна до простудних захворювань, у неї підвищена втомлюваність і надмірно збуджена нервова система.
 
Звичайно носова порожнина виконує роль своєрідного фільтра, що додатково зволожує і частково зігріває повітря. Поряд з цим дуже важливе значення має постійна стимуляція рецепторної зони носових порожнин.
 
Відомо також, що в результаті часткового або повного виключення носового дихання відбувається зниження обміну і зменшення вмісту кисню в артеріальній крові, внаслідок чого зменшується тужний резерв і знижується інтенсивність перебігу окислювальних процесів у тканинах. При порушенні носового дихання знижується pH крові (відбувається її окиснення), зменшується вміст гемоглобіну і збільшується число лейкоцитів. У літніх людей неповноцінне дихання призводить до передчасного старіння, оскільки воно погіршує функціональну діяльність легенів і зменшує вироблення гормону простацикліну, який утворюється у легенях і безперервно надходить у кров. Простациклін сприяє розширенню кровоносних судин, запобігаючи тим самим розвитку атеросклерозу (Moncada S., 1976).
 
Кожен з нас хоч раз у житті стикався з утрудненням носового дихання, закладанням носа, які виникали під час заняття фізичними вправами, з нежиттю, який виникав під час ГРВІ та грипу.

Вільне носове дихання є дуже важливим

Вільне носове дихання є дуже важливим елементом здоров’я людини, оскільки воно істотно впливає на правильне функціонування багатьох фізіологічних систем організму і на загальний стан.
Отже, щоб далі розглянути проблеми закладепості і обструкції носового дихання, необхідно згадати фізіологію і анатомію носа (мал. 1).
Наш ніс складається з двох однакових за розміром порож-нин, розділених перегородкою. Носовий клапан знаходиться в передньому (каудальному) відділі порожнини носа і є самою вузькою її частиною. Носовий клапан утворений переднім відділом носової перегородки, переднім кінцем нижньої носової раковини і нижнім краєм верхньо-латерального (трикутного) хряща носа. Носова порожнина складається з трьох носових раковин: верхня, середня і нижня. Перші дві утворені гратчастим лабіринтом, остання є самостійною кісткою. Раковини утворюють три носових дихальних ходи. У ці ходи відкриваються отвори придаткових пазух (синуси) носа. Пазухи носа, носові ходи та назальна порожнина вкриті слизовою оболонкою, яка має особливу будову. У слизовій оболонці носа знаходиться велика кількість нервових закінчень, що відповідають за зв’язок з іншими фізіологічними органами. Імпульси, які передаються ними під час вди- ху/видиху, допомагають підтримувати у звичайному здоровому режимі весь процес роботи дихальної системи людини.

 
Особливий інтерес викликає будова слизової оболонки нижньої носової раковини. Вона містить у власному шарі венозні сплетіння (печеристу тканину), яка представлена клубком розширених вен, стінки якої багаті гладкою мускулатурою і містять еластичні волокна. Ці венозні судини знаходяться зазвичай у спустошеному стані. Виключно лабільна кавернозна тканина під впливом найрізноманітніших фізичних, хімічних, інфекційних, психогенних факторів миттєво переповнюється венозною кров’ю і викликає набряк слизової оболонки та збільшення носових раковин.
 
Завдяки цій морфологічній особливості нижні носові раковини є самою мобільною структурою порожнини носа, і за декілька секунд здатні змінити розміри просвіту порожнини носа і його резистентність повітряному потоку.
 

Повітря, яке ми вдихаємо

просуваючись по носових ходах і порожнинах носа, потрапляє в носоглотку. Фізіологічно при вдиху повітря (повітряний потік) проходить пригінок носа, ділиться на три струменя: через нижній носовий хід проходить 20% повітря, поряд із середньою носовою раковиною - 70%, через верхній носовий хід - 10%. І навпаки, коли ми видихаємо: 70% проходить через нижній носовий хід, 20% - через середній носовий хід, 10% - через верхній носовий хід.
 
Основна маса повітря, яку ми вдихаємо при нормальній будові носового загального носового ходу проходить у верхній її частині. Природа таким чином створила носову порожнину, щоб виключити пряме потрапляння струменя повітря у середній носовий хід, утворюючи оптимальні умови для адекватного газообміну порожнини носа з придатковими пазухами носа.
 
При проходженні повітря через носовий клапан виникає турбуленція повітряного потоку, в результаті чого воно щільно контактує з великою площею слизової оболонки носа. Саме це дозволяє зігріти, зволожити і очистити вдихуване повітря від патогенних мікробів і вірусів, часток пилу і алергенів.
 
Якщо носовий клапан має не трикутну, а округлу або овальну форму, рух повітряного потоку буде прямолінійним. У такому випадку у зв’язку з відсутністю або малою кривизною траєкторії проходження повітря через носовий клапан не виникає відцентрованого прискорення і часточки пилу і мікроорганізми отримують можливість глибоко проникати у порожнину носа і нижні дихальні шляхи.
 
Повітря, що проходить через порожнину носа і носові ходи очищається наступним чином: волоски в присінку носа очищують зважені пилові частинки, більш дрібні частинки, які пройшли далі, прилипають до слизової оболонки. Після цього повітря контактує з носовим слизом, у якому містяться спеціальні антитіла, які мають бактерицидну дію і активно руйнують життєдіяльність більшості видів патогенної мікрофлори.
 
Коли людина здорова, то клітини слизової оболонки повністю оновлюються приблизно від 10 до 20 хв. Припинивши свою діяльність, клітини слизової оболонки потрапляють у травний тракт. Коли функціонування слизової оболонки порушується, вона спочатку збільшується в розмірах (набряк, інфільтрація, гіпертрофія, гіперплазія), потім може потоншуватись і навіть атрофуватися, виділення стають або занадто рідкими або занадто густими і виникають проблеми з їхньою евакуацією, блокуються носові синуси. У результаті цього порушується вільне проходження повітря через ніс і дихання стає утрудненим.

Причини, що впливають на утруднення носового дихання

Причин утрудненого носового дихання чимало. Деформація структур носового клапана призводить до його звуження або колапсу, що у свою чергу є найбільш частою причиною утрудненого носового дихання. У таких випадках пацієнта турбує в основному утруднений вдих. Такий фактор спрацьовує у вагітних у II і III триместрах, у пацієнтів із серцево-судинною патологією, які постійно приймають препарати, у людей похилого віку, в яких крила носу спадаються (за рахунок атрофії м’язів і втрати еластичності крильних хрящів); у пацієнтів, які з об’єктивних причин тривалий час знаходяться у ліжку; у здорових людей, які вирішили займатись спортом.

Як покращити або відновити носове дихання?

Багато хто відповість, що для цього є судинозвужувальні краплі. І це правда. Сьогодні на фармакологічному ринку назальних крапель «віз і маленький візок». Ми навіть не будемо перераховувати їхні назви. Принцип дії деконгестантів досить простий: при нанесенні па слизову оболонку відбувається виражене звуження кровоносних судин. Набряк слизової оболонки спадає і людина знову може дихати носом, оскільки перешкоди для потрапляння повітря у легені на час дії крапель існувати не буде. Ще одним ефектом, яким володіють судинозвужувальні краплі, є зниження швидкості продукції слизу. Він стає не таким рідким і людині легше дихається.
 
Проте необхідно пам’ятати, що будь-яка інструкція, що додається до всіх судинозвужувальних крапель, застерігає користувачів від тривалого застосування засобів. Часовий проміжок, який дозволяє використовувати краплі та спреї без побоювань за розвиток звикання становить від 3 днів до 1 тиж. Тривале застосування цих крапель може призвести до медикаментозного риніту (залежності від крапель). Також існують хірургічні методи лікування утрудненого носового дихання: корекція носового клапана, риноссптопластика, вазотомія нижніх носових раковин). Але не секрет, що бувають випадки, коли після проведених оперативних втручань виникає логічне запитання: а чи можна обійтися без крапель і оперативних втручань?
 
Як бути людям похилого віку, у яких вже не так добре працює носовий клапан, вони застосовують серцеві препарати і їх сильно турбує закладеність носа, адже для серця потрібен кисень? Як бути вагітним жінкам, у яких часто під час вагітності з’являється та сама проблема, а їм заборонено користуватися краплями? А його величність хропіння? Не одна сім’я постраждала і страждає досі від його наслідків, а головна з причин хропіння - закладеність носа. Також виникає проблема, коли людина вирішила зайнятися спортом: ранкові пробіжки, тренажерний зал, а у нього збивається ритм при фізичних навантаженнях, не вистачає повітря, доводитися дихати ротом. Ми вже не згадуємо про професійних спортсменів, яким не дозволяється користуватися назальними краплями через допінг-контроль.
 
В Україні з’явилась альтернатива назальним деконгестантам і хірургічним методам лікування утрудненого носового дихання. Це пристрій, який зробили українці, ТОВ «Оспішес Україна» під керівництвом Максима Бондаренко (автора власної ідеї і виробника), назвали його назальний підсилювач NASAL BOOSTER Whirl (носовий підсилювач). Спочатку цей пристрій був розрахований для людей, які активно займаються фізичними вправами, для тих, у кого є проблеми з хропінням на початкових стадіях, для спортсменів. Головне його призначення - це підсилення порушеного носового дихання за рахунок покращення проходження повітря і падання йому турбуленції через носовий клапан.
 
Пристрій зроблений з гіпоалергенного полімеру Medipren (виробник Швеція), який виготовлено з сировини, призначеної для медичного використання, і є аналогом хрящової тканини. Даний матеріал стійкий до пластичної деформації, м’який на дотик, може піддаватись різним видам стерилізації. У конструкції бустера передбачено встановлення змінного фільтра, який затримує шкідливі частинки розміром до 10 мікрон і допомагає уникнути подразнення слизової оболонки носа.
Викривлена перетинка носа у хрящовому відділі, збільшені в розмірах нижня і середня носові раковини утруднюють носове дихання. Щоб зробити глибокий вдих, доводиться докладати зусилля. Бустер вирівнює носові хрящі і таким чином відновлює дихання. Це безболісний процес. Бустер повторює форму носового клапана і просто утримує викривлені хрящі в правильному, серединному положенні. У середині бустера розташована турбіна з п’ятьма крилами.
 
Повітряний потік потрапляє в турбіну і отримує там додатко¬ву силу, турбуленцію і швидкість. Таким чином, за один вдих пацієнт може отримати більше повітря, ніж звичайно.
Власний досвід застосування інноваційного девайсу NASAL BOOSTER Whirl у 15 пацієнтів з порушенням носового дихання (з медикаментозним ринітом, вазомоторним ринітом, ринітом вагітних) з рекомендаціями пацієнтам користуватись підсилювачем носового дихання в день по 1-2 год 3-4 рази і на ніч протягом сну довів її високу ефективність, пацієнти зразу відчували покращення носового дихання навіть під час встановлення назального бустера у кабінеті лікаря. Крім того, покращання носового дихання було підтвердженого об’єктивно за допомогою ринопневмометрії до і після встановлення бустера та через 1 міс користування.

 
Застосування бустера у пацієнтів з порушеним носовим диханням демонструє швидке та ефективне відновлення носового дихання у пацієнтів без застосування судинно-звужуючих крапель і оперативних втручань у порожнині носа, що сприяє покращанню загального стану і якості життя пацієнтів. Висока ефективність та легкість встановлення бустера дозволяє його широке застосування у практиці сімейних лікарів, отриноларингологів, пульмонологіє, кардіологів, геронтологів, алергологів.
 

Купити в аптеці⇒

І.І. Горішній, В. І. Ткачєнко, 0.І. Горішня

Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика

     Аптека в Instagram        
15 лис 2017р.